En el marc de la línia de subvencions atorgada per la Generalitat de Catalunya “Projectes singulars, la xarxa d’ateneus cooperatius i projectes aracoop, per fomentar l’economia social i el cooperativisme”, MTK Space hem desenvolupat un projecte amb la finalitat de poder contribuir a l’adquisició de llocs de treball per part del col·lectiu en atur. Posant èmfasi i valor en què aquests llocs de treball fossin dins de cooperatives i empreses de l’economia social i solidària.CooperativaA causa de la situació excepcional en la qual ens trobem generada per la COVID-19 el projecte d’MTK Space s’ha reconvertit acord amb la situació i les restriccions de cada moment, i hem adaptat i modelat les actuacions planejades dins del pla d’acció per a assolir els objectius que ens havíem marcat i cobrir les necessitats que han anat sorgint.

Free Covid Space

Les actuacions han tingut la repercussió esperada fins al punt que, a través de les formacions i dels diferents actes que hem organitzat dins del marc dels singulars, hem aconseguit els següents objectius:

  • Intercooperació entre cooperatives i entitats de l’Economia social i solidària per tal de fomentar la col·laboració entre empreses de l’economia social i cooperativa per tal d’enfortir les relacions i l’enxarxament entre elles. Hem millorat la presència i la repercussió del model cooperatiu com a cas d’exit i d’alternativa sostenible al nostre territori, fent-ne altaveu a través de les activitats que hem desenvolupat i de la nostra pròpia activitat econòmica. Un exemple de les entitats amb les quals hem intercooperat han estat: Bruna Productora Audiovisual SCCL mitjançant activitats relacionades amb el sector audiovisual i cultural, les quals ens han assessorat per a la realització de diferents activitats i ens han assistit en l’execució de les mateixes; QUEPO SCCL, DIOM i l’ONG Bon dia Mon, a través de la difusió dels seus projectes audiovisuals Mujer 1, Mujer 2, Mujer 3 i DIOM en el marc del Formiga Film Festival; L’associació CINE BAIX de Sant Feliu de Llobregat a través de l’assessorament per a la cerca de noves formes de finançament; Lab Coop, amb la col·laboració per a la realització d’un pla estratègic d’implementació del model cooperatiu al territori; la Xarxa d’Economia Social i Solidaria, amb la cessió dels nostres platós per a la realització del vídeo de presentació de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya; l’entitat Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat participant i assessorant en tasques de digitalització i comunicació per la 12a convocatòria de recerca col·lectiva “L’economia social i el cooperativisme al Baix Llobregat” entre altres entitats.

Estudi Cooperativisme

  • MTK Space en la seva pròpia activitat de la cooperativa, sempre tractem i reivindiquem el treball digne i lluitem contra la precarietat del sector audiovisual, oferint serveis de qualitat, sostenibles i responsables des d’un punt de vista social, econòmic i ambiental a través de les bones pràctiques i del foment de pràctiques d’economia circular en les nostres accions. Actuem com a pilar per a totes aquelles persones que ens han demanat assessorament prenent-nos com a nucli d’acció, gràcies a la nostra experiència i per la nostra repercussió com a entitat referent al territori del Baix Llobregat a l’hora d’impulsar els seus projectes. D’aquesta forma, hem impulsat la xarxa local de tècniques audiovisuals, col·laborant en la seva expansió i establiment al territori, realçant la feina realitzada per les tècniques del mateix territori i de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat.

Xarxa de Tènciques Audiovisuals Locals

  • No només hem treballat com a agents col·laboradors, sinó que hem comptat amb la xarxa de tècniques locals per a l’execució dels nostres propis projectes, com en el cas de la realització de les peces audiovisuals de les diferents colles folklòriques de Sant Feliu de Llobregat i de la retransmissió en streaming del seguici de Sant Feliu, per tal de fomentar l’ocupació del sector i sobretot, per tal de fomentar la reactivació de l’activitat audiovisual per lluitar contra l’impacte negatiu de la situació generada per la COVID-19.

 

  • Visibilització els projectes d’economia social i solidària a través d’activitats com el Formiga Film Festival. A través del FFF, la 1a mostra de cinema social i solidari per a la transformació social del Baix Llobregat, hem actuat com a altaveu d’aquells projectes que sovint, a causa de la seva naturalesa, no poden arribar a un públic o a medis generalistes i queden reduïts a un target reduït. D’aqeusta forma, hem evidenciat que existeix un panorama comunicatiu que té en compte el seu llenguatge i missatge, seguint els valors ètics i sostenibles marcats per l’ESS i el cooperativisme i que a través de l’audiovisual és possible actuar en les espectadores per tal de generar una transformació en la societat. Amb accions com aquesta, hem arribat a més de 800 persones i hem actuat sobre 200 agents diferents. Tot això, intercooperant amb entitats no regulades del territori com ha estat Cinema a la Gresca, i associacions com el Cine Baix de Sant Feliu de Llobregat o la cooperativa periodística Crític SCCL.

  • Millora de les aptituds i coneixements de la xarxa de professionals del territori. A través de l’adaptació de les nostres activitats, com les formacions en streaming que vam realitzar dins del marc de #MakingOn, vam posar a disposició de forma oberta i gratuïta, les experiències de diferents professionals del sector. D’aquesta forma hem mantingut l’activitat formativa de les professionals participants en les xerrades, així com també de persones en situació d’ERTE, estudiants i persones no professionals, per tal de fomentar la seva reincorporació en el seu àmbit laboral i la millora dels seus coneixements per a accedir a nous llocs de treball, i també hem afavorit l’ampliació de la xarxa de contactes de les persones assistents, a través d’aquestes jornades. Totes aquestes accions han generat també un impacte directa sobre l’ocupació temporal dels diferents agents col·laboradors, com les persones ponents de les xerrades i les entitats assessores amb les quals hem intercooperat. D’aquesta forma hem consolidat les iniciatives audiovisuals del territori a través de formacions, xerrades i la creació d’una xarxa de col·laboració entre tots aquests agents a través de MTK Space i hem afavorit a la creació de treball a través de la millora de les aptituds i coneixements de les tècniques.

  • A través de les activitats organitzades i del seguiment i assessorament de la xarxa de tècniques locals de Sant Feliu i amb la realització de les formacions en digitalització, noves tecnologies TIC, comunicació i cooperativisme, hem fomentat la creació de nous llocs de treball a través de la millora de coneixements i aptituds de les persones beneficiàries i la creació de noves sinergies i oportunitats de mercat a través de l’enxarxament i acompanyament dels projectes emprenedors.

 

  • COVID-19: Seguiment, estudi de l’impacte i efectes sobre el sector. Per la situació generada per a la COVID-19 hem actuat com a facilitadors de projectes als professionals que sol·licitaven els nostres serveis i col·laborant amb la xarxa de tècniques del territori per tal d’afavorir la reactivació de l’activitat audiovisual. Com a agent facilitador hem participat de diferents formes: Realitzant un seguiment de l’afectació de les diferents tècnics a través d’un contacte constant i habitual, i hem col·laborat de forma directa amb aquestes professionals a través de la seva contractació per tal d’afavorir i reactivar l’activitat del sector. A més a més, hem format part en la realització d’un protocol comú de prevenció del contagi de la COVID-19 juntament amb 50 estudis del territori espanyol (Barcelona, Madrid, València i Andalusia) sota el lema #StaySafeOnSet i hem participat en la realització del “Protocolo de actuación de la Asociación de Productoras de Cine Publicitario (APCP) para el desarrollo de la actividad comercial durante la Crisis Sanitaria ocasionada por el Covid-19” per tal de crear un entorn segur en les produccions audiovisuals. D’aquesta forma, també hem participat en la divulgació i control per a la correcta aplicació de la normativa vigent en cada moment i dels protocols establerts, així com el compromís d’establir un diàleg amb les entitats referents del sector i la xarxa a la qual pertanyem per tractar constantment els canvis i els esdeveniments que tenen lloc durant aquesta situació d’incertesa i actuar de la millor forma.

StaySafeOnSet

  • Assistència, assessoria i formació en referència a la digitalització de processos i accions comunicatives. Durant el transcurs de les activitats en el marc de Projectes Singulars, hem assessorat entitats com Cine Baix, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, cooperatives com Bruna Productora Audiovisual i l’Observatori DESC, per tal de millorar les seves estratègies comunicatives adaptades a les seves necessitats. La situació generada per la COVID- 19 ha accelerat tots els processos de digitalització, en especial les comunicatives i les de treball en remot. Ha estat la nostra voluntat la d’assessorar, participar i guiar a través de les nostres pràctiques, coneixements i formacions per tal d’ajudar a altres entitats a adaptar-se a aquesta transformació i a l’adaptació de les noves tecnologies TIC, així com gràcies a la nostra infraestructura hem pogut desenvolupar accions com per exemple la realització de rodes de premsa en streaming, conferències, reunions i presentacions.